TETRISK
     

 

 

 

Program telepítése
 
 

A programot a letöltés után telepítenie kell.

 

Előfordulhat, hogy a letöltés nem sikerül, mert a számítógépeden futó vírusirtó program blokkolja a fájlt vagy a letöltési linket. Általában az Avast vírusirtó vagy a Malwarebytes esetén észlelt problémáról van szó. Ilyenkor ez egy téves riasztás. Ha nem lehet megjegyeztetni a vírusirtóval, hogy nem veszélyes fájlról van szó, akkor telepítés előtt kérjük kis időre kapcsold ki a vírus felügyeletet, lépj ki a vírusirtó programból, amíg a telepítés be nem fejeződik.

 

A program letöltése után, el kell indítanod a TetriskInstall.exe fájlt. Telepítsd fel mind a programot, mind pedig az adatbázis-kezelőt a tovább gombokra kattintva.

 

Az adatbázis-kezelő Firebird néven lesz látható a Program Files könyvtárban és a Vezérlőpultban, ezt ne töröld le, illetve ne állíts rajta semmit.

 

A programot használhatod winchesterről és pendrive-ról is egyaránt. Ha a programot több gépen is használni szeretnéd - például az irodai számítógépeden és az otthoni számítógépeden is - akkor egy pendrive-ra, vagy hordozható (külső) merevlemezre célszerű telepíted.

 

 

Telepítés Windows rendszerre

 

 

Amennyiben Windows 8 vagy magasabb operációs rendszert használsz, a számítógéped jelezni fogja, hogy szerinte a Tetrisk nem biztonságos fájl, ezért megakadályozta a telepítést. Természetesen ez egy Windows hibaüzenet, szó sincs arról, hogy bármiben is veszélyeztetné a rendszered, néhány biztosító esetében is ezt írja ki.

 

A telepítést az alábbiak szerint kell lépésről-lépésre elvégezned:


 

1. Töltsd le a honlapról a legfrissebb telepítőt mondjuk az asztalra.

 

2. Jobb egérgombot nyomva a letöltött fájlon válaszd a "Futtatás rendszergazdaként" opciót

 

3. Ha a Windows blokkolja a futtatást (veszélyes fájl), akkor kérjük a telepítéshez ilyenkor kattints a "További információ" lehetőségre

 

4. Ezek után a "Futtatás mindenképpen" ikonra


5. Válaszd ki a telepítés helyét (C: lemezegység vagy pendrive esetén a megfelelően behelyezett pendrive betűjelét)

 

6. Legyen bejelölve a program telepítése jelölőnégyzet és az adatbázis kezelő jelölőnégyzet is. Ez az alapértelmezett is egyébként.

 

7. Fogadd el a szerződési feltételeket és kattints a "Telepítés" gombra.

 

 

Régi programverzió frissítése új verzióra

 

 

Az új Tetrisk-nek 1.9.0 verziótól nincs frissítési menüpontja, a régebbi programverzióknak viszont ez a lehetősége megszűnt, így azt nem tudod a frissítésre használni. Az újabb verzióra való frissítést az alábbi módon tudod megoldani:

 

1. A régi Tetrisk programból kilépve készíts egy biztonsági másolatot az adatbázisról (erre nem lesz szükséged, de jobb ha készítesz)

2. Töltsd le a honlapról a legfrissebb telepítőt mondjuk az asztalra.

 

3. Jobb egérgombot nyomva a letöltött fájlon válaszd a "Futtatás rendszergazdaként" opciót

 

4. Válaszd ki a telepítés helyét (C: lemezegység vagy pendrive esetén a megfelelően behelyezett pendrive betűjelét)

 

5. Legyen bejelölve a program telepítése jelölőnégyzet, de az adatbázis kezelő ne. Ez az alapértelmezett is egyébként.

 

6. Fogadd el a megváltozott szerződési feltételeket és kattints a "Telepítés" gombra.

7. A Telepítő jelzi, hogy már telepítve van egy korábbi verzió, folytatod-e, erre kattints az "Igen" gombra (Figyelem! A telepítő csak a rendszerfájlokat frissíti, így az eddigi adatbázisod megmarad, az nem kerül felülírásra! A frissítést követően minden beállítás, ügyfél és szerződésadat megmarad! 

TetriskInstall.exe kártevő miatt blokkolva

 

 

Előfordulhat, hogy a rendszereden olyan vírusirtó vagy kéretlen támadó (malware) felismerő program fut, amelyik leellenőrzi futtatás előtt a Tetrisk telepítő fájlját. Sajnos többször is előfordulhat, hogy ezek a programok a benne lévő hasonló kód miatt kéretlen vagy vírusos támadónak ismerik fel egyes telepítőket. Ezt észleltük a Tetrisk esetében is, mert ugyan azt az eljárást alkalmazzuk amit a WinRAR rendszer. Sajnos ezt a Malwarebytes vírusirtó rendszere tévesen ismeri fel. Ilyen probléma nincs ha Eset vagy Norton, esetleg a beépített Windows Defender szolgáltatást használod. Kérjük, hogy ha ilyen problémát észlelsz, a telepítés idejére kapcsold ki az ellenőrzőprogramot, majd amikor a telepítés befejeződött, kapcsold vissza. Ilyen esetben ha a fájl valóban vírusos lenne, a vírusirtód azonnal eltávolítaná a Tetrisk indító alkalmazást, de ezt nem fogja tenni.

 

 

Használat külső adathordozón (pendrive)

 

 

1. Illesszd a kiválasztott pendrive-ot, vagy külső merevlemezt a számítógépedhez, majd ezt követően indítsd el a TetriskInstall.exe-t a telepítés megkezdéséhez.

2. A telepítő programban válaszd ki a telepítés céljául a külső eszköz (pendrive vagy hordozható merevlemez) betűjelét.

3. Hagyd bepipálva a telepítő programban mind a "program telepítése", mind az "adatbázis-kezelő telepítése" opciókat.

4. Kattints a Telepítés gombra a telepítés végrehajtásához! Ezt követően a külső eszközről már tudod is használni a programot, ha az ehhez a számítógéphez van illesztve.

 

 

A program használata több számítógépen (pendrive vagy külső winchester esetében)

 

 

1. Indítsd el a telepítőt a másik számítógépen is. Ekkor nem szükséges, hogy a pendrive vagy külső merevlemez a géphez legyen illesztve.

2. A telepítő programban csak az "adatbázis-kezelő telepítése" legyen bepipálva, a "program telepítése"
ne!

3. Kattints a Telepítés gombra a telepítés végrehajtásához!

 

Ezt követően, bármelyik géphez illeszted a pendrive-od vagy külső merevlemezed, a programot egyaránt tudja majd használni.

Fontos, hogy az adataid csak a külső eszközön lesznek rajta, így hogy az esetleges sérülésből vagy elvesztésből eredő adatvesztést elkerüld, célszerű az adataid rendszeresen elmenteni máshová is. A pendrive-ok különösen hajlamosak a meghibásodásra hosszabb, rendszeres használat esetén! A használt számítógépek merevlemeze megfelel a biztonsági mentés céljára, vagy használhatsz egy másik külső adattárolót is. A adatmentés fontosságára minden kilépéskor figyelmeztet a program és lehetőséget is ad a mentés elvégzésére. Javasoljuk, hogy ezen megoldás helyett inkább használd a felhő szolgáltatást a Tetrisk-ben és így használd több számítógépen (lásd következő lehetőség)

 

 

A program használata több számítógépen (OneDrive vagy GoogleDrive felhőszolgáltatás beállításával)

 


Megteheted, hogy akár több gépen is használod a Tetrisket, de fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy egyszerre más-más helyen ugyan abban az időpontban használod. Ez azt jelenti, hogy mondjuk van két laptopod, az egyik a munkahelyen, a másik otthon és nem szeretnéd pendrive-on cipelni a Tetrisk-et. Ilyen esetben be kell állítanod egy támogatott felhő szolgáltatást (Google Drive vagy OneDrive) mindkét gépeden ahol használni szeretnéd a Tetrisk-et és a mentéseket és dokumentumokat is ott kell majd tárolnod miután feltelepítetted a Tetrisk-et. Ennek pontos beállításáról a leírás más részén olvashatsz. Miután beállítottad a felhő szolgáltatást, a Tetrisk kilépéskor az adatbázisról készült biztonsági mentést ott tárolja. Ez a legutolsó adatbázis mentés. Ha más gépen is fel van telepítve a Tetrisk és ott is be van állítva ugyan ez a felhőszolgáltató, akkor a program indítás után észreveszi, hogy frissebb mentés található a felhőben mint az aktuális adatbázis. Ilyenkor ezt betöltve a legfrissebb adatokkal dolgozhatsz és nincs szükség a folyamatos biztonsági mentés visszatöltésére.

 

FONTOS! Ezek a leírt dolgok csak akkor működnek megfelelően (azaz a Tetrisk csak akkor ismeri fel) ha a program elindítása előtt vagy kilépése után megvárjuk, hogy a felhőszolgáltatás minden frissítést elvégezzen! Amennyiben a OneDrive vagy GoogleDrive nem végzett minden frissítéssel, úgy a Tetrisk nem fogja felismerni, hogy van újabb mentésed! Így ebben az esetben a Tetrisk-et mindig (!!) a felhő szolgáltatás frissítésének befejezte után indítsd el. Ezt ellenőrizni tudod a dátum vagy idő melletti jobb alsó sarokban lévő OneDrive vagy GoogleDrive ikon állapotán. Ha frissít, akkor ezek az ikonok mozgásban vannak.

 

A telepítéshez az alábbiakat kell tenned.

1. Győződj meg róla, hogy be van állítva valamilyen felhőszolgáltatás a gépeden.
2. Telepítsd fel a Tetrisk-et a gépedre és állítsd be a Beállítások menüpontban a Felhő fülön lévő felhő szolgáltatást.
3. Válaszd ki, hogy mind a mentés mind pedig a dokumentumok tárolására ezt a felhő szolgáltatást használja a Tetrisk
4. Lépj ki és várd meg, hogy a kilépést követően a mentések és dokumentumok szinkronizációja megtörténjen.
5. A másik gépeden is állítsd be ugyan ezt a felhő szolgáltatást
6. Telepítsd fel a Tetrisk programot itt is

7. Töltsd vissza a felhő szolgáltatás mappájából az utolsó biztonsági mentést.
8. Ezt követően megjelennek a szerződéseid (ha rögzítettél már egy kettőt) és ha kilépsz akkor ez a Tetrisk is a felhő szolgáltatás /mentes mappájába menti az adatbázisod
9. Ha megtörténik minden szinkronizáció, akkor a másik gépeden ha elindítod a Tetrisk-et fel fogja ismerni, hogy van újabb adatbázis mentés és felajánlja, hogy visszatölthesd.

 

 

Egy meglévő telepítés áthelyezése egy új telepítésre (esetleges gépcsere vagy új operációs rendszer telepítése esetén)

 

 

Amennyiben a program használata alatt gépet cserélsz, operációs rendszert cserélsz, vagy új merevlemezt veszel, amiben jobban megbízol, mint a régiben, vagy pendrive-ot cserélsz, akkor a program áthelyezésének a menete a következő:

 

1. adatbázis mentés pendrive-ra vagy külső merevlemezre

 

A Fájl menüpontban található adatbázis mentése funkcióval készíts másolatot az adataidról egy pendrive-ra vagy külső adathordozóra. Ha vannak feltöltött dokumentumaid, akkor kérjük jelöld be a dokumentumok mentése opciót is. 2011.05 hó előtti telepítések esetében mielőtt ezt megtennéd, ellenőrizd, hogy rendszergazdaként futtatod-e a Tetrisk-et Windows Vista vagy Win7 esetén. Ha régi számítógépeden használsz felhő alapú szolgáltatást (Google Drive, OneDrive) és ezt a Tetrisk-be is beállítottad (javasolt), akkor az új gépen a 2. pont előtt kérjük állítsd be ezeket a felhő szolgáltatásokat is (Google Drive esetén legyen letöltve és elindítva a Sync külső program, OneDrive esetén lépj be a szolgáltatásba, és csak ez után lépj tovább a 2-es pontra.


2. program telepítése az új helyre

 

A honlapról történő legfrissebb Tetrisk letöltése után telepítsd fel azt az új géped vagy helyre amit kiválasztottál.


3. mentés visszatöltése az újonnan telepített programba

 

Az új telepítésben a Fájl menüpont Adatbázis visszatöltése mentésből opcióval tallózd ki az 1-es pontban elmentett biztonsági másolat fájl-t és töltsd be.

 

4. régi telepítés eltávolítása.

 

A régi gépeden távolítsd el az alkalmazást a Vezérlőpult, programok telepítése, eltávolítása opcióval.

 

Még véletlenül se válasszd azt a megoldást, hogy egyszerűen átmásolod a Tetrisk programot egy másik lemezmeghajtóra. A Windows telepítéskor megjegyzi, hogy hova telepítetted a Tetrisk-et és ha onnan másolással áthelyezed, a Windows ebben az esetben nem mindig tudja értelmezni ezt!


 

A program használata jelszóval védett Firebird esetén (pl. Brokka)

 

 

A Tetrisk az 1.6.5 verziója vagy attól felfelé lévő kiadásaiban támogat egy beállítást ami révén egy másik program által szintén Firebird adatbáziskezelőt használó alkalmazáshoz jelszóval is képes csatlakozni, akár 2.1-nél újabb verzióhoz is. Több példát láttunk már arra, hogy a Brokka rendszer használ jelszót, ezért ez így hidalható át.

Ehhez a Tetrisk.exe mellett található Tetrisk.ini fájlba - ami egy sima szöveges fájl - a következőket kell beírni, célszerűen a legelejére:


[Data]
SysDba=jelszó


Ahol a "jelszó" a másik program által használt Firebird jelszó. Ha esetleg a Tetrisk.ini fájlban már lenne valahol egy [Data] sor, akkor az után kellene beírni a SysDba=jelszó sort. Ha nincs, akkor a fenti módon, a legelső sorba.

Normál telepítés esetén a Tetrisk.ini fájl a következő mappában található:


Windows XP esetén: c:\Program Files\Tetrisk\
Windows Vista 7 esetén: c:\Program Files (x86)\Tetrisk\

Windows Vista 8, 8.1, 10 esetén: c:\Program Data\Tetrisk\
(ez egy rejtett mappa, ezért ha nem látod akkor a fájl kezelődnek a "nézet" fülén jelöld meg a "Rejtett elemek mutatása" opciót.

 

Pendrive-ra vagy külső winchesterre telepítés esetén: [külső meghajtó telepítési út]\Tetrisk\

 

A Tetrisk.ini fájlnak kb. így kell kinéznie, természetesen a lenti példa egy kiragadott eset, mert mindenkinél másként lehet a beállítás.

 

[Data]
SysDba=ide kell a jelszót beírni

[GridColor]
HeaderHiColor=clNavy
HeaderHiText=clWhite
HeaderColor=$00FFD7D7
HeaderText=clBlack

 

 

 


 

 


KÖSZÖNJÜK, HOGY ÉRDEKEL
 


Minden jog fenntartva - email: info@tetrisk.hu